1 op 1 begeleiding met klank
Het is donderdag ochtend, ik kom binnen bij het kinderdagcentrum. Hier werk ik vandaag met Yvi die me begroet met een grote glimlach. Ik begroet haar door op de spraakcomputer “goedemorgen” te modelleren. Ik merk op dat ze veel spanning in haar lijf lijkt te hebben daarom besluit ik met de klankschaal te starten vandaag.

Klankschalen geven zowel een zuivere, resonerende klank die lang hoorbaar is, als een trilling die voelbaar is in het lichaam. Het water dat in ons lichaam zit (ongeveer 60%) wordt beïnvloed door deze trilling en komt in beweging. De trillingen van de klankschalen veroorzaken een lichte interne massage van het lichaam.

Zodra ik de klankschaal aansla, reageert Yvi hierop door te lachen en te reiken naar de schaal. Ondertussen modelleer ik op de spraakcomputer “jij” en “willen”. Jij wil muziek maken! Ik laat de klankschaal een paar keer van haar kruin naar haar voeten zakken. Dan laat ze een diepe zucht horen. Hèhè, er komt ontspanning in haar lijf. We maken samen muziek en ik laat Yvi met de spraakcomputer kiezen of ze “nog een keer” het geluid van de klankschaal wil horen of wil “stoppen”. Samen plezier staat voorop, ondersteund door de klankschaal en nog belangrijker een mooie communicatie oefening in het aangeven wat je wil.

 

Groepsbegeleiding met klank
De dag erna ben ik te gast bij een groep niet-sprekende cliënten die allemaal gebruik maken van Ondersteunde Communicatie. Ook hier is klankwerk de ingang om met hen te werken en spelenderwijs te leren. Tijdens de groepsles krijgen de cliënten verschillende instrumenten te zien, voelen en horen. Zoals de ocean drum, deze klinkt alsof de zee in de ruimte aanwezig is. Ik vraag een cliënt of hij wil dat de zee harder moet klinken of juist zachter. Door steeds te vragen wat cliënten fijn en leuk vinden wordt hun eigen regie vergroot. Door met klanken te werken die zorgen voor ontspanning en rust ontstaat er een mooie opening voor communicatieve participatie in veiligheid en vanuit rust.
Later krijg ik terug te horen dat de cliënten de rest van de dag relaxt waren en zichtbaar meer ontspannen in hun lijf.

Het werken met klankschalen en andere instrumenten zie ik als een prachtige toevoeging binnen mijn werk als logopedist en OC Specialist. Bij veel mensen is klank een prachtige, zachte ingang voor ontspanning en verbinding. Dit geldt zeker ook voor niet of nauwelijks sprekende cliënten.

In je Kern | Tel: 06-38175802 | info@injekern.nl